Våra resor

Fjordnorge 5 D

FJORDNORGE HURTIGRUTEN Sognefjorden Geiranger Ålesund

Få länder i Europa har en sådan fascinerande natur som Norge. Detta är en tur för alla Norgefantaster! Resans höjdpunkt båtresan med Hurtigruten ut genom Geirangerfjorden till Ålesund är något man aldrig glömmer. Vi kommer att följa en av världens längsta fjordar, Sognefjorden. Som alltid i Norge får vi en otrolig blandning av fjäll och fjordar, dalar och vattenfall. Välkommen till innehållsrika dagar i en spännande och dramatisk fjällnatur!

 

Dag 1. Till Otta

Vi startar på morgonen, via Närke och Värmland nås ”gränslandet” Morokulien. Här gör vi ett uppehåll och kan se fredsmonumentet. Vidare i Norge kör vi mot Kongsvinger, följer Norges största sjö upp till Lillehammer, OS–staden 1994. Vi kommer in i Gudbrandsdalen och tar oss till Otta. Efter att ha checkat in på Thon Otta Hotel (www.thonhotels.no) serveras middag. (ca 700 km)

Dag 2. Hurtigruten - Ålesund

Färden går mot Lom och Grottli innan vi kommer ner till Geirangerfjorden, kanske Norges vackraste och mest kända fjord. Från Geiranger avgår Hurtigruten till Ålesund ute vid havsbandet. Medan båten ”glider fram” genom Geirangerfjorden ser vi gårdar som ligger hundratals meter upp på bergen byggda på klipphyllor utefter de lodräta fjällväggarna. Många vattenfall kastar sig utför bergstupen, bl a ”Brudslöjan” och ”De Sju Systrarna”. Vi går i land i Ålesund, Norges viktigaste fiskestad, som efter en stor brand i början av 1900-talet återuppbyggdes i jugendstil. Efter incheckning på Thon Hotel Ålesund (www.thonhotels.no) väntar oss en god middag och sköna bäddar. (ca 250 km)

Dag 3. Ålesund – Hafslo /Sogndal

Bussen tar oss under dagen längs flera fjordar och det blir även flera båtresor över dem. Vi börjar med färjan från Solavågen till Festöya, från Volda till Folkestad och därefter mellan Lote och Anda. Vidare går färden rakt in i Jostedalsglaciären, som är en arm av norra Europas största glaciär. Vi stannar till och fotograferar denna lämning av inlandsisen för att sedan bo för natten på Quality Hotel Sogndal ( www.nordicchoicehotels.no).  Gemensam middag (ca 270 km)

Dag 4. Hafslo - Sandvika

Vi befinner oss i ett fantastiskt område mellan Nationalparkerna Jostedalsbreen och Jotunheimen. Härifrån färdas bussen längs med fjorden till Mannheller och över Sognefjorden till Fodnes. Fortsätter söderut genom Valdresdalen och passerar Öye stavkyrka. Vi kommer fram till Sandvika och stannar för natten på Thon Hotel Oslofjord (www.Thonhotels.no) Gemensam middag. (ca 320 km)

Dag 5. Till Hemorten.

Efter frukost lämnar vi Sandvika och åker förbi Oslo. Gränsen till Sverige passeras vid Örje. Snart är vi framme vid Årjäng och via Karlstad är vi tillbaka i hemtrakterna. Med många minnesbilder från vårt grannland Norge beräknas vi komma till hemorten under kvällen (ca 480 km)

INGÅR: Bussresa i helturistbuss, färjor, alla rundturer och utflykter enligt program, del i dubbelrum, 4 frukostar, 4 middagar, reseledare.

VIKTIGT
Allmänna och Särskilda resevillkor gäller, se vår katalog eller vår hemsida www.vikingbuss.com  / www.ringarums.se  
Vi reserverar oss för ev. valuta- och skatteförändringar och förbehåller oss därmed rätten att justera priset pga nämnda förändringar som ligger utanför vår kontroll och uppkommit efter det datum då resan producerades.

Saknar ni avbeställningsskydd kan ni beställa det hos oss. Detta ska beställas vid bokning eller senast 10 dgr efter bokning

Thon Otta Hotel (www.thonhotels.no)

Thon Hotel Ålesund (www.thonhotels.no)

Quality Hotel Sogndal ( www.nordicchoicehotels.no).

Thon Hotel Oslofjord (www.Thonhotels.no)

 

 

Vi använder ett förnyelsebart drivmedel HVO som tillverkas av bland annat restprodukter från skogen. I Sverige använder vi PREEM som bränsleleverantör, gå gärna in på deras hemsida och läs mer om produkten.  Utsläppen av CO2 är låga 25 kilo på den här resan, betydligt lägre än tåget! Alla bussar vi använder oss av har högsta miljöklass Euro6. (på grund av begränsad tillgång av HVO kan vi vid enstaka tillfällen tvingas att tanka diesel men vi har fortfarande väldigt låga CO2 utsläpp)  

 

Beräkningsätt:

 

Vi har räknat på en genomsnittlig förbrukning av 2,5l/ mil HVO

På Hurtigruten har vi räknat ett snitt på 170 gram person/km

 

Källor:

 

Miljöfordon.se https://www.miljofordon.se/ekonomi/drivmedelskalkyl/
Preem https://www.preem.se/foretag/produkt-och-tjanster/Produktkatalog/produkter/kategori/hvo-diesel-100/

Avresor